Home
Red Vulva is momenteel bezig met een inzamelingsactie. Steun ons hier!

HPV (Humaan Papilloma Virus)

HPV

Jonge vrouw kijkt verbaasd in de camera.

Wat is HPV?

HPV is seksueel overdraagbaar en heel besmettelijk. Zo besmettelijk dat 80 tot 90% van de mensen ooit een keer in zijn/haar leven met HPV wordt besmet. Gelukkig ruimt het lichaam dit virus heel vaak binnen twee jaar weer op, maar helaas niet altijd. Als het lichaam het virus niet zelf opruimt kun je genitale wratten krijgen maar ook (voorstadia van) kanker aan de baarmoederhals, anus, vagina, vulva, mond en keel veroorzaken

Jonge vrouw kijk denkend richting de camera.

Welke klachten heb je bij HPV?

Heel vaak merk je er zelf niets van, daar zit ook het gevaar. Als je niet weet dat je het hebt, weet je dus ook niet dat je besmettelijk bent voor een ander. Het virus wordt overgedragen tijden seks in de ruimste zin van het woord. Het kan dus via vaginale, anale of orale seks worden overgebracht maar ook via huid-op-huid contact tijdens seks.

De eerste verschijnselen die je kunt krijgen en waar je dus op moet letten zijn?

Genitale wratten

vulva- vagina- en baarmoederhalskanker en de voorstadia 

    • Branderig gevoel
    • Bloedingen
    • Pijn en afwijkingen aan de schaamlippen
    • Wondjes aan de vulva die ondanks juiste behandeling niet verdwijnen
Jonge vrouw kijkt in de verte.

Wat kun je zien?

Jonge vrouw wijst naar beneden met twee vingers.

Is er meer onderzoek nodig?

Ja zeker is er meer onderzoek nodig!
Gelukkig worden alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, één maal in de vijf jaar, preventief onderzocht op HPV tijdens het bevolkingsonderzoek baarmoerhalskanker. Doe daar dus ook aan mee!

Mocht u tussendoor één van bovengenoemde klachten krijgen ga dan zeker naar de huisarts. De huisarts kan een uitstrijkje maken en daaraan kan gezien worden of u eventueel besmet bent met het HPV virus.

 

Jonge vrouw wijst met twee handen naar boven en glimlacht in de camera.

Hoe kom je van HPV af?

Door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek “baarmoerhalskanker” kunnen voorstadia van HPV gerelateerde kankers vroeg opgespoord worden, waardoor er meestal een goede behandeling mogelijk is

Wat echter net zo belangrijk is, is …

…PREVENTIE!!!

Een HPV besmetting is te voorkomen door:

  • Condoomgebruik, een condoom biedt bescherming tegen het HPV virus maar helaas kan het virus ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers of door orale seks. Een condoom beschermt dus nooit voor 100%!!!
  • HPV vaccinatie, alle meisjes (en vanaf 2022 ook jongens) kunnen op 9 jarige leeftijd een vaccin krijgen die beschermt tegen het krijgen van het HPV virus. Er zijn drie verschillende vaccinaties tegen infectie met HPV beschikbaar. Ze zijn rond de 90% effectief tegen HPV-typen waartegen het vaccin beschermt. Vaccinatie kan op elke leeftijd nog zinvol zijn, overleg dit met uw arts. 

Andere websites met waardevolle informatie