Vulvakanker ook wel schaamlipkanker genoemd is kanker in de binnenste of buitenste schaamlippen.
Ook in andere delen van de vulva kan kanker ontstaan maar dat komt minder vaak voor.
Het ontstaat in de opperhuid (de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is), de klierbuisjes van de vulva of uit de pigmentcellen van de huid.
De cellen van de opperhuid noem je plaveiselcellen, als daar kanker ontstaat noem je het dus een plaveiselcarcinoom. Deze vorm van vulvakanker komt het meeste voor (70%).
Het komt het meest voor bij vrouwen die ouder dan 70 jaar zijn, maar het kan ook zeker op jongere leeftijd voorkomen.
Oorzaken vulvakanker:
Vulvkanker kan uitzaaien, meestal naar de lymfklieren in de liezen. Als vulvakanker langer bestaat kan het ook uitzaaien naar de lymfklieren in het bekken of de buik. In zeldzame gevallen zijn er ook uitzaaiingen in andere organen zoals lever of longen.
Ja er is zeker meer onderzoek nodig, bij bovenstaande klachten moet u altijd naar een huisarts die u bij twijfel zal doorsturen naar gynaecoloog, dermatoloog of vulvapoli (daar werken gynaecoloog en dermatoloog samen).
De diagnose zal altijd gesteld worden door middel van een biopt (afname van een klein stukje weefsel, wat onderzocht wordt).
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij schaamlipkanker, zoals een Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij schaamlipkanker:
Bij chemoradiatie krijg je 2 behandelingen tegelijk:
PREVENTIE
Het is ontzettend belangrijk dat vrouwen hun eigen vulva kennen.
Daarom is het zo belangrijk dat vrouwen hun vulva periodiek zelf bekijken.
Folder zelfonderzoek vulva (hoe doe je dat)
Door dit te doen kun je veranderingen opmerken, hoe eerder je bij afwijkingen aan de vulva behandeld wordt, des te kleiner de kans dat je complicaties krijgt waaronder vulvakanker.